Saffransbullar

Inget första advent utan saffransbullar såklart. Jag blev sugen på att göra knutna bullar fyllda med mandelmassa, och barnen ville göra hederliga lussekatter, så vi fick varsin del av degen.
 
Smula sönder ett paket jäst och ha i en nypa salt. Smält 125 g smör och häll i 5 dl mjölk och se till att det blir 37 grader. Stöt 1 g saffran (två påsar) med en sockerbit. Blanda i lite av smörmjölken för att få upp allt ur morteln, och häll över jästen och blanda så att jästen löser sig. Ha i 1,5 dl socker och en burk Kesella. Tillsätt sedan mjöl och knåda tills degen blir slät och lossnar från kanterna- ca 15 dl.
 
 
Jäs degen övertäckt i ca 30 min. Ta upp degen på bänken och knåda bort eventuella luftbubblor, tillsätt mer mjöl om det behövs. Kavla sedan ut halva degen till en ca 30 x 60 cm stor platta. Bred på 50 g rumsvarmt smör och riv över mandelmassa. Jag mätte aldrig hur mycket det blev, men skulle tippa på 100-150 g. Vik sedan långsidan över till andra sidan, och dela i 24 strängar. Ta varje del och snurra den, linda runt ett par fingrar och göm änden under. Det va längesen jag gjorde knutna bullar, så det va lite pilligt- kolla gärna Youtube för instruktion hur man gör. Lägg sedan bullarna i formar och jäs en halvtimme till. 
Pensla sen med uppvispat ägg, och strö över pärlsocker och hackad mandel. Grädda ca 8 min i 225 gr.
 
 
Lussekatterna formar man ju lite som man vill, och jäser och gräddar likadant som ovan. Tryck i lite russin om man tycker att det är gott.
 
Glad första advent!


Kommentarer
Karin

Supergoda saffransbullar! Om nom nom!

2012-12-04 @ 13:14:17


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

myllo.blogg.se

Min blogg om bakning

RSS 2.0