Mazariner

Mazariner ska ju tydligen va bökigt att göra, men det här receptet är riktigt enkelt.
 
Mal 25 st sötmandlar med en mandelkvarn. Vispa 200 g rumsvarmt smör med 2 dl socker. Ha i 1 ägg, 1 tsk vaniljsocker och 1 tsk bakpulver och fortsätt vispa. Blanda i mandeln, 5 droppar bittermandelolja och 3 dl vetemjöl och vispa till en jämn smet. Ha till sist i 1,5 dl mjölk.
 
Klicka ut smeten i folieformar och grädda i 200 gr ca 12-15 min.

 
Gör en glasyr genom att blanda 2 dl florsocker med 1,5 msk valfri vätska. Jag pressade apelsin, men man kan exempelvis ta lime eller vanligt vatten också. Jag hade i några droppar gul karamellfärg för att få den lite färgad också. Bred detta över mazarinerna när de svalnat.
 
 
 
 
 

Chokladfondant

Jag förstår nog inte riktigt varför chokladfondant skulle vara svårt att göra. Detta va både enkelt och väldigt gott! Sen gäller det ju att ta ut den ur ugnen i precis rätt tid för att få fram den nästan rinniga konsistensen. Jag tog ut dem när de såg runda ut i kanten. Börjar de spricka tror jag att de stått för länge...
 
 
Smält 75 g smör och bryt ner 100 g mörk fin choklad. Vispa 2 ägg med 4 msk socker, och häll i chokladblandningen. Smörj 4 ugnsfasta portionsformar och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen 10-15 min i 175 gr. 
 
    
 Servera gärna med lite färska bär. 
 

Småkakor

Inget fika utan småkakor. Receptet på gott fika måste ju vara mycket smör. Här är tre klassiska recept som jag gjorde alltihop på en timme. Det går lätt att knåda ihop en mördeg, och går att variera i oändlighet.
 
Chokladsnittar
 
Knåda ihop 200 g rumsvarmt smör med 2,5 dl socker, 1 ägg, 4 msk kakao, 1 msk vaniljsocker, 1 tsk bakpulver och 5 dl vetemjöl. Dela degen på fyra, och gör rullar på en plåt. Pensla med ägg och strö över pärlsocker (och ev hackad mandel). Grädda ca 10 min i 200 gr, och skär sedan snittar direkt när plåten kommer ur ugnen.
 
 
Syltkakor
 
Knåda ihop 200 g smör med 3/4 dl socker, 1 äggula, 1 krm bakpulver, 1 tsk vaniljsocker och knappt 5 dl mjöl. Rulla bollar och gör en grop i varje. Fyll groparna med hallonsylt och grädda ca 10 min i 175 gr.
 
 
Schackrutor
 
Blanda 200 g smör med 1,5 dl socker och 5 dl mjöl. Dela i två delar. Blanda den ena med 2 tsk vaniljsocker, och den andra med 2 msk kakao. Lägg degbitarna kallt en stund för att de ska gå lättare att rulla och skära.
Rulla ut två rullar av varje färg, och lägg uppepå varandra så att kortsidan ser rutig ut.
Skär sedan skivor av rullen till kakor. Grädda ca 10 min i 200 gr.
 
 

Legochoklad

Har man gjort saker som ska rullas i smält choklad, och sen får choklad över - ja då är det ju slöseri att bara kasta det. Här blandade jag i en skvätt grädde och fyllde i isformar. Går att variera med olika formar, och olika smaksättning.
 

Cakepops

Det här är ju så enkelt, och så gott!
Mixa ett paket Oreo-kakor (eller valfria kakor) med 3 msk Philadelphia. Rulla till bollar och dränk i smält mörk choklad.
Jag dekorerade med ringlad vit choklad.
 
 
Egentligen ska ju Cakepops vara uppstuckna på en pinne så att det blir en klubba av det, men detta går ju minst lika bra.

Cheesecake

Den här helgen har gått i bakningens tecken! Jag kommer självklart lägga upp allting här- fast lite i taget. 
 
Vi börjar med den här underbara cheesecaken som innehåller extra allt i stort sett, och är Leilas recept. 
 
Mixa 300 g digestivekex och blanda med 150 g smält smör. Tryck ut i botten av en form med löstagbar kant. Grädda i 10 min i 200 gr. 
 
Och nu kommer alla nyttigheter... Blanda 1 dl socker, 1 dl majsmjöl och 2 tsk vaniljsocker. Vispa ihop med en burk Kesella (2,5 dl) och 600 g Philadelphia. Knäck i 3 ägg och vispa, häll i 1 dl grädde (lite i taget) medan du fortsätter vispa. Smält 200 g vit choklad och blanda i smeten. 
 
Häll smeten över den gräddade botten och strö över önskade bär. Receptet tyckte blåbär, men jag tog hallon. 
 
Grädda i 30 min. När den börjar få färg kan man lägga över folie för att den inte ska få gör mycket färg- detta missade ju jag, men det blev lika gott ändå. Låt den stå kvar i ugnen 30 min till i eftervärme. 
Den mår sen bra av att vila över natten så att man kan skära "snygga" bitar. Detta lyckades jag inte med, men det är ju smaken som räknas...
 

Chokladbollar

Va gör man när man är sjuk och chokladsugen? Låter ett barn göra chokladbollar såklart!
Det va väldigt längesen jag gjorde chokladbollar, men receptet fanns kvar där långt inne. Ett recept jag kanske gjort några gånger för mycket?
Blanda ihop 100 g smör, 3 dl havregryn, 1 dl socker, 2 tsk vaniljsocker, 3 msk kakao och 2 msk kaffe. Rulla till bollar och rulla i pärlsocker.
 
 
Att det sen kom pärlsocker i halva köket är smällar man får ta...

Tacopaj

Igår blev det tacopaj på menyn.

Gör en deg på 125 g smör, 2 msk vatten och 3,5 dl valfritt mjöl. Knåda ihop och dela i två delar. Ena delen trycker man ut i botten på formen, och andra kan man göra en rulle av och trycka fast mot kanten. Använd fuktiga fingrar så blir det inte så kletigt. Nagga gärna med en gaffel för att slippa luftbubblor. Ställ in i kylen ca 10 min och grädda sen lika länge i 200 grader. 

Fräs köttfärs och blanda i en påse tacokrydda. Lägg detta i det gräddade skalet, på med en burk crème fraîche, skivade tomater och rikligt med riven ost. Grädda ca 15-20 min.

 

Med sallad och ett glas vin- en perfekt måndagsmiddag!

 

Helgfrukost

Det har varit dåligt med uppdateringar under helgen, men det beror på att
1. Det har inte gått att blogga från mobilen.
2. Jag har gjort annat än att baka.
 
Tänkte bjuda på ett frukosttips dock. Det är ju så mycket godare att äta frukost på helgen när man har gott om tid. Ännu lite godare (?) blir det om man lägger upp det lite snyggt. Här varvade jag laktosfri turkisk yoghurt med tinade hallon, och toppade med lätt hackade mandlar. Så gott att det skulle kunna platsa som efterrätt också!
 

Hemgjord pizza

Att göra egen pizza är ju också att baka kan man säga. Om man använder färdig pizzadeg är det lite fusk, men det är himla smidigt, och blir väldigt gott!

På den här la jag pepparsalami, färsk tomat, parmaskinka, oliver och mozzarella. Mums!

Kladdkakans dag

Årets viktigaste dag! Ni missar väl inte Kladdkakans dag? Denna underbara chokladkreation som finns i så många utföranden. Dagen till ära bakade jag två igår att ta med till jobbet. Och det blev ett recept med choklad istället för kakao. Blir så mycket bättre ju.

Jag höftar receptet, men detta är grunden..
Vispa 2 ägg och 2 dl socker. Smält 150 g smör med 150 g mörk choklad (rena rama hälsokosten). Häll i 1 msk kaffe, och blanda med äggen och sockret. Tillsätt knappt 2 dl mjöl och 2 rågade tsk vaniljsocker.

Jag gillar inte att använda ströbröd till kladdkaka, så jag smörade formen och använde siktad kakao istället.

Grädda 18-20 min i 200 gr tills kakan börjar spricka. Hellre för kort gräddningstid än för lång för att få den kladdig.

Så många gånger som jag gjort detta recept, men jag hoppas jag lyckats även denna gång. Ska festa till det med vispgrädde idag också- annars duger ju kladdkakan au naturel.

 

 

Naan bröd

Jag fick det här receptet av en kollega, och det va jag ju tvungen att prova. Så idag blev det indisk Kyckling Tikka Masala med hembakt naan bröd. Stektes i stekpanna- enkelt och väldigt gott!
 
 

Gustav Adolfsbakelse

Idag är det Gustav Adolfsdagen, och man måste ju gilla dagar som har sin egna bakelse. Den här är över 100 år gammal, och den verkar kunna se ut på 100 olika sätt. Det gemensamma är chokladsiluetten av Gustav Adolf, som dock från början va gjord i marsipan. Som jag ser den är det en mousseskapelse med chokladsegel på sidorna, men det är tydligen inte den klassiska bilden av den.

Jag bestämde mig därför för att inte ge mig på att baka detta själv, men dagen måste såklart firas ändå.
Ger er en inspirationsbild lånad från Livrustkammaren.

Hallon och chokladbakelse

Med inspiration från Hela Sverige bakar ville jag prova att göra bakelser. Dessa går att variera i oändlighet, men jag valde mina favoritsmaker choklad och hallon.
 
Jag började med att göra en rulltårtsbotten:
2 ägg, 2 dl strösocker, 1,5 dl vetemjöl, 1,5 dl potatismjöl, 2 msk kakao, 1,5 tsk bakpulver och 1 msk vatten vispades ihop och breddes ut på bakplåtspapper. Grädda sen 5-7 min i 225 grader.
Sen tryckte jag ut rundlar med ett litet glas.
 
 
Sen gjorde jag en hallonpuré genom att värma hallon med lite socker, sila bort lite vätska och sen mixa med mixerstaven.
 
Sen är det dags för själva byggandet av bakelsen.
Ta en rundel, spritsa ut vispad grädde, lägg på nästa rundel, på med hallonpuré, och en rundel till. Sen la jag på lite extra hallon på toppen.
Kavla ut marsipan i önskad färg och linda runt hela skapelsen. Spritsa grädde på toppen och garnera.
Jag gjorde lite chokladgaller och marsipanblommor. De har helt klart utvecklingspotential, men för att vara första gången är jag väldigt nöjd.
 
 
 
 

Biskvier

Hemgjorda biskvier är ju såå mycket godare än köpta. Va längesen jag gjorde egna, så blev himla sugen på att göra detta, men att hitta ett bra recept va lättare sagt än gjort. Så jag gjorde en mix till mitt egna recept.
 
Riv 200 g mandelmassa och blanda med en äggvita och 0,5 dl socker. Jag försökte sen att spritsa ut bottnarna, men det gick trögt. Klicka istället ut, och platta dem med fuktiga fingrar, så går det galant.
 
 
Grädda ca 12 min i 175 grader och låt dem kallna.
 
Jag gjorde sen en mockakräm genom att vispa ihop 200 g rumsvarmt smör (eller värm en stund i micron), 1,5 dl florsocker, 2 tsk vaniljsocker, 1 äggula, 1 msk kaffe och 2 msk kakao.
 
 
Detta breds ut som små toppar på undersidan av bottnarna. Låt sen svalna.
 
 
Hacka 200 g mörk choklad och smält över vattenbad. Doppa sedan toppen av biskvierna.
 
Det tar en stund att göra detta eftersom de måste svalna mellan de olika momenten. Men det är ju värt det när man ser dessa läckerbitar!
 

Välkommen till min blogg!

Att blogga kanske inte är min grej- men att baka är det. Så här tänkte jag lägga upp lite bilder och recept på mina bakverk. Hoppas du kikar förbi ibland! Finns det önskemål så är de självklart välkomna!

myllo.blogg.se

Min blogg om bakning

RSS 2.0